Pro výrobu červených vín se používají různé odrůdy, především pak Cabernet Sauvignon, Merlot, Tempranillo, Sangiovese, Pinot Noir, Syrah a Frankovka. Každá ze zmíněných odrůd má své specifické vlastnosti, přičemž za krále červených vín je označován Cabernet Sauvignon, a to díky jeho plnosti, struktuře a výrazným tříslovinám. Merlot je zase populární v Bordeaux a celé Francii a oblíbený je pro svou ovocnou bohatost a jemnější kyselinu či třísloviny. Merlot se navíc díky své přizpůsobivosti pěstuje i na Moravě.
Je libo italské, nebo španělské víno?
Tempranillo je dominantní odrůdou ve Španělsku, kde se pěstuje na 230 tisících hektarech vinic. Popularita této odrůdy pramení především z vinařského kraje Rioja, kde vinaři dosahují vynikajících výsledků. Tempranillo je plné červené víno s tóny lékořice, hřebíčku a tabáku, doplněné o ovocné tóny připomínající ostružiny, jahody, maliny a třešně. Dále za zmínku stojí Sangiovese, což je zase nejrozšířenější odrůda v Itálii. Tvoří základ klasických červených vín Toskánska, jako jsou Brunello di Montalcino nebo Chianti Classico. Tato vína jsou známá svými tóny červeného peckového ovoce, tabáku, fialek a výraznějšími tříslovinami.
Ochutnejte Pinot Noir i Syrah
Pinot Noir je snad nejjemnější červenou odrůdou, přičemž vína z těchto hroznů jsou charakteristická světle rubínovou barvou a vůní třešní, jahod a červeného rybízu. Nicméně je náročná na pěstování, protože ne ve všech vinicích se jí daří. Samozřejmě je potřeba zmínit i Syrah, což je zase odrůda populární v údolí řeky Rhony a Austrálii. Syrah má ovocné tóny a pepřový nádech. Frankovka je naopak středoevropskou odrůdou, která se pěstuje na Moravě, v Rakousku, Německu, na Slovensku a v Maďarsku. Podívejte se tedy i na moravské víno, jež má plnou a bohatou chuť.