Prosecco představuje jedno z nejoblíbenějších italských vín na světě, protože se perfektně hodí jako aperitiv, ale i k jakémukoliv pokrmu. Vyznačuje se svou jemností a ovocnou chutí. Rafinovaně se kombinuje s měkkýši anebo plněnými těstovinami. V následujících řádcích vám prozradíme více zajímavých informací o známém italském bublinkovém víně.
Italská oblast Prosecco
Právě na kopcích v okolí Conegliano Valdobbiadene se pěstuje odrůda Glera, přičemž krajina je natolik charakteristická a specifická, že byla nominovaná na zápis na seznam světového dědictví UNESCO. Stačí se na harmonické svahy podívat, skutečně jsou člověkem nedotčené. Víno se v této oblasti začalo vyrábět už v 5. století a v polovině 19. století se tady založila první italská vinařská škola.
Ústřice a crudités
Snad každý ví, že nejlepší prosecca se hodí ke crudités. Zároveň se kombinuje s ústřicemi, mušlemi, lanýži, krevetami i garnáty. Prosecco chuť těchto potravin vyváží a zvýrazní je svou suchostí a jemností. Vynikající je také v kombinaci s exotickým sushi.
Slané koláče se zeleninou a uzenými sýry
Dále pak se prosecco dobře snoubí s chřestem, čekankou, ale i cibulí a mrkví. Prosecco je ideální volbou také k sýrům, jako jsou scamorza, provola anebo caciocavallo. Kouřový nádech zmíněných sýrů je totiž vyvážený bublinkami oxidu uhličitého v proseccu.
Těstoviny plněné houbami, lanýžové rizoto
Houby a lanýže jsou ingredience s výraznou, rozhodnou chutí a silnou perzistencí. Vína, která se k těmto pokrmům podávají, musí být podobně voňavá a vytrvalá. Prosecco je ideální pro zvýraznění vlastností těchto potravin a vyvážení jejich vůní.
Chcete si koupit výborné prosecco? Hledáte vhodný internetový obchod zaměřující se hlavně na italské víno? Podívejte se do pestrého produktového portfolia e-shopu Vinodoc.cz.