Vybíráme vína: Jaké druhy existují a které se hodí k jednotlivým pokrmům

Víno je ušlechtilý nápoj vyrobený alkoholovým kvašením čerstvých rozdrcených hroznů révy vinné. Podle definice Mezinárodní organizace pro révu a víno musí mít obsah alkoholu vyšší než 8,5 objemových procent. Vína třídíme podle barvy i podle obsahu zbytkové cukru. Při volbě vína k jednotlivým pokrmům je třeba se řídit tím, jak se chuťově k nim hodí.

Co je to burčák

Když na podzim nastává období sběru a výroby vína z hroznů, tak se jeho příznivci těší zejména na burčák, což je částečně zkvašený mošt z vinných hroznů. Jedná se o meziprodukt při výrobě vína. Pije se především na Moravě. Obsahuje řadu vitamínů a přírodní cukr, takže pro lidský organismus je celkem prospěšný. I burčák je ale třeba pít s mírou, protože se jedná o alkoholický nápoj s obsahem alkoholu mezi 1 až 7 %.

Které víno je možné nazývat šampaňským

Silvestrovská noc nebo oslava významného výročí či události se málokdy obejde bez šumivého vína. Šampaňské neboli sekty lahodně perlí na jazyku, když ho servírujeme při teplotě 8 až 12 °C. Ideální je toto víno před konzumací uchovávat v kbelíku s vodou a ledem. Víno s označením Champagne se vyrábí pouze ve Francii v oblasti Champagne-Ardenne, a to ze tří odrůd – z rulandského modrého, mlynářky a Chardonnay.

Červené a bílé víno

Podle barvy dělíme víno na červené, bílé, růžové a oranžové. Červené víno se vyrábí pouze z modrých hroznů, kvašení probíhá delší dobu. Obsahuje více tříslovin. Volíme ho při konzumaci zejména masových specialit z červeného masa.Naproti pro výrobu bílého vína se používají bobule moštových odrůd révy vinné. Lze ho ale vyrobit i modrých bobulí bez nakvášení. Takové víno se pak nazývá klaret. Bílé víno ideálně doplní moučníky a dezerty, případně jemné drůbeží paštiky, zeleninové pokrmy.