Švestek není nikdy dost

slivovice

Nikdo si nestěžuje, když nastane čas bohaté švestkové sklizně. Vždyť se sbíhají sliny už jen při představě lahodných knedlíků, koláčů, povidel a buchet. Co se nesní hned, zavaří se, zamrazí, ale také vypálí, aby vzniklo známé národní pití.

Slivovice s charakteristickou vůní

K výrobě slivovice se však nepoužívají úplně všechny plody, ale pouze ty s vyhovující kvalitou. Po sklizni se třídí, zbavují pecek a zpracovávají na kaši. Poté se ovocem zaplní kádě, kde nehrozí přístup vzduchu. Uvnitř probíhá kvašení, tedy velice důležitý proces, na jakém hodné záleží. Dodržuje se doporučená teplota skladování, kvasí minimálně po dobu šedesáti dnů. Skutečně dobrá slivovice se rozpozná už podle typické vůně. Výroba potřebuje vydatné zásoby, protože deset litrů slivovice vyžaduje až sto kilogramů švestek. Dlouhou tradici udržují především na Valašsku a v oblastech Slovácka. Tam najdete spoustu rodin, kde vám na přivítanou otevřou nějakou tu lahvinku.

Likér pro zvláštní příležitosti

Panáka si dáte skoro kdykoliv, ale pokud chcete něco speciálního, zkuste si připravit pomerančový slivovicový likér. Čtyři citrony a tři pomeranče oloupejte a nakrájejte je na menší kostičky. Neměla by zde zůstat ani bílá citronová část, aby nevznikl příliš hořký likér. 350 ml vody svařte s půlkou kilogramu krystalového cukru společně se dvěma vanilkovými cukry. Přiveďte do varu a nechte tak několik minut. Do vyhovující uzavíratelné nádoby nalijte 1,5 l slivovice, přidejte citrony, pomeranče, patnáct hřebíčků a vychladlý roztok z cukru. Nechte vše louhovat alespoň dva týdny, poté likér sceďte, dolijte ho čtvrt litrem rumu, promíchejte a rozlijte do lahví.

Spojte vychutnávání populární slivovice s dobrým zážitkem. Na PanAlfréd.cz vybírejte z nabídky kvalitních destilátů od již ověřených značek. Jestliže jste z Prahy, nechte si objednávky zdarma doručit přímo k vašim dveřím!

Sdílet článek